História dopravných informácií pre vodičov na rozhlasových vlnách siaha do prelomu 60. a 70. rokov, keď bolo potrebné organizovať cestnú premávku pri celoštátnych spartakiádach v Prahe.

Prvý raz sa zvučka Zelenej vlny (zatiaľ iba oblastné vysielanie pre Prahu) ozvala v éteri 29. septembra 1974. Po Prahe sa dopravné informácie Československého rozhlasu postupne rozšírili na celoštátny okruh a obsahovali situáciu v cestnej premávke v rámci celého Československa. Vznikla Zelená vlna Hviezdy. Dopravné spravodajstvo Československého rozhlasu pokrývalo celú ČSSR v rámci celoštátneho aj oblastného vysielania.

ZV-04-mapa

ZV-03-mapa

Prvé československé autorádio so systémom ARI (predchodca RDS) vyrobila po niekoľkoročnom výskume Tesla Bratislava asi v roku 1979 pod typovým číslom T 2116. Prijímač bol prvým sériovo vyrábaným stereo autorádiom vo vtedajšom Československu. Vzhľadom na rozmery vtedy používaných súčiastok sa rádioprijímač vyrábal v dvoch variantoch: s dekodérom ARI alebo s kazetovým prehrávačom. Ale oba tieto systémy sa do štandardných rozmerov autorádia nevošli.  Záujem bol vcelku malý, pretože v tej dobe sa už dali v Tuzexe za bony kúpiť nemecké a japonské autorádiá, ktoré boli vybavené dekodérom ARI i prehrávačom.

DSCF0973.jpg

V roku 1976 odborníci navrhli dopravné značky, ale  inšpirácia z NSR vtedy zodpovedných schvaľovateľov nezaujala, nepovažovali to za potrebné. Navrhované informačné značky Zelenej vlny mali byť umiestnené na hlavných cestných ťahoch v ČSSR. Frekvencia vysielačov stanice Hviezda bola uvedená vždy podľa toho, v ktorej konkrétnej oblasti bola značka umiestnená:

                                                         DSCF5090.jpg


So Zelenou vlnou Hviezdy už v tom čase motoristi aktívne spolupracovali. Od Československého rozhlasu dostali jednoduché preukazy a samolepky s logom Zelenej vlny:

DSCF5088.jpg    DSCF5089.jpg

Za informácie o histórii Zelenej vlny v Československu ďakujeme Múzeu polície ČR v Prahe.

Dopravné spravodajstvo Zelená vlna v Českej republike stále vysiela na vlnách verejnoprávneho Českého rozhlasu Radiožurnál.

ZV-01-Leo-Kustos

Rozhovor so zakladateľom dopravného vysielania v Československom rozhlase Mgr. Leom Kustošom
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Stiahnuť audio súbor