Originálne dopravné spravodajstvo na programových službách RTVS Slovenského rozhlasu pokračuje v tradícii niekdajšieho federálneho vysielania. Zelená vlna RTVS kooperuje s kolegami zo Zelenej vlny Českého rozhlasu.

RTVS Slovenský rozhlas vysiela svoje originálne dopravné spravodajstvo pod registrovanou značkou ZELENÁ VLNA v pravidelných obvyklých časoch (najmä po správach) každú polhodinu, resp. každú hodinu v Rádiu Slovensko, v Rádiu Regina, v Rádiu FM, ako aj v Rádiu Patria. Potom, čo Slovenský rozhlas niekoľko rokov odoberal dopravný servis od externého dodávateľa, manažment sa rozhodol vybudovať vlastný tím dopravného spravodajstva a zabezpečiť tak vyššiu kvalitu dopravných informácií, než dokázal zabezpečiť pôvodný dodávateľ. Prvé vysielanie dopravného spravodajstva ZELENÁ VLNA sa uskutočnilo v Rádiu Slovensko 1. septembra 2009.

Dopravné informácie pochádzajú z troch základných zdrojov: z tzv. agendových systémov (Polícia SR, Národná diaľničná spoločnosť, Slovenská správa ciest, regionálne správy ciest, Hasičský a záchranný zbor, mestské dopravné podniky, správcovia cestných a mestských komunikácií, odťahové a asistenčné služby atď.), z telematických systémov (kamerové systémy, snímače a sčítače dopravy, aplikácia Waze, navigácia Tomtom) a od Zelených anjelov (bežní poslucháči rozhlasu - účastníci cestnej premávky, ktorí pravidelne telefonujú do callcentra Zelenej vlny). ZELENÁ VLNA RTVS Slovenského rozhlasu dodáva dopravné informácie do Národného systému dopravných informácií pod gesciou Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Vysielacie časy na programových službách RTVS/Slovenského rozhlasu:
Rádio Slovensko: ráno, predpoludním, popoludní, večer a v noci – každú pol hodinu, zvyčajne po správach. V niektorých časoch cez víkend a vo sviatok – každú hodinu po správach.
Rádio Regina: ráno a popoludní v pracovných dňoch každú pol hodinu.
Rádio_FM: ráno každú polhodinu, cez deň a popoludní po správach v pracovných dňoch.
Rádio Patria: ráno každú polhodinu, cez deň v špeciálnych časoch.

ZELENÁ VLNA dodáva dopravné spravodajstvo aj pre licencované Rádio Viva.